cuvinte

cu viata

Email

klara@cuvintecuviata.eu

7 LIBERAL ARTS

Despre cifra șapte am mai scris încă de pe vremea când eram absolut convinsă că nu voi învăța și nu voi practica niciodată numerologie. Mă fascina relația dintre 7 și divinitate sau, altfel spus, cum se manifestă divinitatea prin 7.

De data aceasta voi aborda subiectul din altă perspectivă și anume aceea a lui trivium + quadrivium = 7, .

Trivium, baza sistemului educațional Seven Liberal Arts, își are originea în bătrâna limbă latină și înseamnă locul unde se întâlnesc cele trei drumuri (tri + via).

Locul acesta n-ai să-l găsești pe nicio hartă din simplul motiv că nu are coordonate geografice. În schimb, îl poți găsi cu ușurință în arta și cultura medievală.

Trivium este baza educației medievale și se compune din gramatică, logică și retorică. Termenul a fost folosit începând cu perioada renașterii carolingiene (sfârșitul secolului 8-secolul 9), dar adevărata origine a acestui sistem educațional este în Grecia antică.

În dialogurile sale, Platon afirma că gramatica, logica și retorica sunt esențiale unei educații clasice.

Gramatica te familiarizează cu mecanica limbii. Este acea etapă în care elevul ” intră în contact ” cu termenii, se familiarizează cu ei și începe să definească obiecte și informații percepute cu cele 5 simțuri.

Logica are și ea partea ei de ”mecanică”, respectiv ”mecanica” dintre teză și antiteză, adică procesul de identificare a ”fallacious arguments”. Mai pe românește spus dialogul dintre teză și antiteză identifică credințele greșite de aici rezultând o cunoaștere ”de încredere”.

Retorica este ”punerea în practică”, folosirea limbii în scopul de a instrui și convinge pe cel ce ascultă sau citește.

Avem așadar ”tabloul”:  știința (gramatica) acum înțeleasă (logica) este transmisă sub forma înțelepciunii (retorica).

Quadrivium este locul unde se întâlnesc 4 drumuri. Este vorba despre aritmetică, geometrie, muzică, astronomie.

Trivium (partea inferioară) împreună cu Quadrivium (partea superioară)- Seven Liberal Arts- se bazează pe abilități de gândire, fiind total diferite de artele practice cum ar fi arhitectura sau medicina.

Folosind artele învățate în trivium, elevul studia în evul mediu aritmetica (numere), geometria (numere în spațiu), muzica (numere în timp) și astronomia (numere în timp și spațiu) ca să poată trece la nivelul următor, respectiv studiul filozofiei și al teologiei.

Sistemul acesta își are originea în antichitate și îl regăsim în scrierile timpurii ale lui Pitagora.

Pitagoreicii considerau că toate științele matematice se împart în două: jumătate se referă la cantitate și cealaltă la semnificații (calitate), fiecare dintre ele având subdiviziuni. O cantitate poate fi privită ca și cantitate definită prin propriile-i trăsături sau în relație cu altă cantitate, în relație cu o calitate, în mișcare sau staționar. Astfel, aritmetica studiază cantități, muzica relația dintre cantități, geometria semnificația (calitatea) în repaos, iar astronomia calitățile inerente mișcării.

De la Pitagora ”cetire” cifra șapte este cifra spiritualității și am vazut mai devreme că cele 7 arte te pregătesc pentru stadiul superior filozofie și teologie, este cifra ce te tot îndeamnă la studiu (atâtea domenii!), este cifra celui ce poate sta la infinit singur cu sine (atâta cantitate de informații de asimilat!).

DANIELA PETRESCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Armonie și echilibru în toate aspectele vieții!

 

2 thoughts on “7 LIBERAL ARTS”

  • Simplu, clar și la obiect! Iar pentru mine este încă un strop de înțelepciune ce ,,cade” la momentul potrivit în potirul cunoașterii. Mulțumesc, Daniela!

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.