cuvinte

cu viata

Email

klara@cuvintecuviata.eu

Conceptul Regina-Povestea reginei-Inceputul

C O N C E P T U L   R E G I N A

 

POVESTEA REGINEI

 

Această poveste și tot ceea ce este legat de ea este dedicată părinților mei.

 

  1. INCEPUTUL

Ca orice poveste care se respectă și aceasta își are începuturile demult. Nu chiar demult în negura timpurilor, dar este un punct important al narațiunii întrucât personajul principal, mai în glumă, mai în serios, declară că are frumoasa vârstă de 23 de ani, lucru care nu este tocmai o minciună. Ea are cei 23 de ani și îi are de ceva timp, dar mai are și alții pe lângă ei. Chestiunea asta nu modifică esențial povestea, dar trebuia să încep și eu cumva să spun ce-i de spus.

Așadar, unul dintre pilonii pe care se sprijină tot conceptul, toată creația artistică și de la care a început toată povestea este pur și simplu prozaic. E ceva care la vremea respectivă era atât de banal încât nici măcar Mama Omida nu ar fi putut să prezică un asemenea deznodământ, iar despre cursul evenimentelor nici atât nu poate fi vorba!

In paranteză fie spus – sper ca, la momentul M, să nu fiu contrazisă și să fie vorba de artă! Închid paranteza și revin la subiect, la pilonul prozaic.

Este vorba de cei 3 R.

Unii, care chiar au 23 de primăveri sau pe acolo prin zonă, este foarte probabil să nu fi auzit despre faimoșii R! Alții poate i-au uitat, dar cineva tot trebuie să-și amintească. In vremurile alea era ceva foarte important, era despre consumul rațional de resurse și ținea de spiritul civic și de responsabilitate. Ti se spunea foarte clar să te gândești la viitor, la generațiile ce vor veni.

Si până la urmă ce înseamnă Cei 3 R?

Recuperare

Reciclare

Refolosire

Adică acțiunile acelea din vremurile despre care scriam la început când duceai la școală maculatură, dădeai la schimb sticle când cumpărai lapte, iaurt sau bere și alte chestii asemănătoare. Culegeai mușețel, măceșe și castane, făceai obligatoriu muncă patriotică, respectiv măturat prin curtea școlii și adunat gunoaie din parc.

In tot acest context, personajul principal, să-i spunem Regina, era un vajnic membru al societății. Adică ea credea sincer în aceste valori și colecta maculatură, spăla cu simț de răspundere sticle și apoi le ducea la centrul de colectare și nu arunca sub nicio formă gunoaie pe jos.

Cred că ar fi meritat un premiu pentru acest comportament, dar nimeni nu s-a gândit la așa ceva la vremea respectivă.

Povestea însă, nu e nici simplă, nici simplistă, iar personajul principal idem!

Aceasta nu este decât una dintre fațetele sale.

 

Când era ea în clasa a-III-a, tovarășa învățătoare a trebuit să se mute la altă școală și să predea ștafeta unui tovarăș învățător. Ca să știe și tovarășul cu ce specimene va fi nevoit să lucreze s-a hotărât ca toți elevii să fie evaluați printr-o lucrare de control. Așa, la o lucrare de control care nu prevestea nimic extraordinar, s-a descoperit o elevă mic geniu literar.

La momentul acesta al povestirii ai putea fi cumva confuz. Sunt cel puțin patru afirmații antagonice. Sunt și în același timp nu sunt. Primele două: cei 23 de ani ai personajului sunt un punct important al narațiunii, dar nu modifică esențial povestea, pentru că, până la urma urmei ce contează vârsta!

Următoarele două: 3R era un concept important și în același timp banal, exact așa și era! Ceva important pentru că se referea cel puțin la o țară întreagă și ceva banal pentru că devenise o obișnuință, se subînțelegea că toată lumea contribuia activ la îndeplinirea lui.

Apoi mai e și numele de Regina, acordat unui personaj care, cel puțin până la un moment dat, s-a înscris cu succes în media populației.

De aceea simt că este necesar să precizez că toată povestea este plină de contraziceri, de evenimente și reacții dintr-o extremă în alta, de agonie și extaz, de nimic și totul în același timp.

Ce s-a mai întâmplat, cum au evoluat evenimentele și ce a mai făcut Regina vă invit să citiți în episodul următor.

https://cuvintecuviata.eu/conceptul-regina…ceputul-povestii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.