Povesti

cu Adeluta

Email

klara@cuvintecuviata.eu

EN AVANT DU JOUR FIX

EN AVANT DU JOUR FIX

Ei bine, da, într-o luni m-a sunat Adeluța (devenită între timp Adeluțà) și m-a invitat la jour fix. Joi, la ora 18:00, la Tante Olga. Instantaneu am fost lac de transpirație, total și complet emoționată că o voi cunoaște pe faimoasa Tante Olga, măiastră șlefuitoare de caractere și comportamente de doamne și domnițe și grupul ei de femei perfecte. Marți pe la ora 20:00 încă mai făceam scheme cu ce mă îmbrac, dacă e de bon ton să asortez poșeta cu pantofii, dacă să ajungi fix la ora stabilită e de bun simț sau ești țărancă. Treaba nu era chiar catastrofală pentru că aspectul legat de manichiură și coafat era deja stabilit. E indubitabil obligatoriu.

Am căutat pe net câteva expresii franțuzite ca să transmit clar și din capul locului că nu sunt vreo incultă. Aici n-a fost prea complicat pentru că aveam deja în vocabular bonjour, merçi, portmantou (nu umeraș), savonieră (nu săpunieră) și încă vreo câteva expresii mai elevate, pe care nu le menționez acum pentru că nu vreau să mi le fure careva și să-mi pierd șarmul. Miercuri, să fi fost pe la amiază, s-a blocat net-ul de atâta căutat ținuta adecvată și subiecte de conversație, pornind de la cele mai banale (lista cu asistentele tv în vogă, recomandări pentru vacanțe de vis, 5 beneficii ale consumului regulat de avocado neconfirmate de vreun specialist,  dar intens mediatizate pe facebook) și terminând cu cele elevate (situația financiară internațională, aspecte culturale ale României în perioada interbelică și samsara-factor determinant în evoluția societății contemporane). Bineînțeles că aș fi putut să  cer consiliere de la Adeluțà în ceea ce privește vestimentația, dar am și eu mândria mea! Ba, mai mult decât atât am și eu un statut!

Joi dimineață am decis că voi cumpăra un platou cu bomboane fițoase din şocolată, chiar dacă asta ar presupune ca până duminică să beau ceai cu biscuiți popular sau să mănânc pe la prieteni. Nu pot să precizez de unde provin bomboanele pentru că ar trebui să mai dau încă două nume ca să nu fiu acuzată de reclamă ascunsă și nu știu cum să le introduc în text.

Între timp rezolvasem și problema orei de prezentare la ușa Tantei Olga. Am optat pentru sfertul academic și, în funcție de expresia facială a distinselor doamne, voi intra cu nonșalanță în salon sau îmi voi pune cenușă în cap, nu prea multă ca să nu fiu pusă ulterior la șters podele. Mai rămăsese doar eterna dilemă feminină “Je cu ce mă îmbrac?”. Și aici negura se mai disipase puțin, fiindu-mi clar că nu voi purta pantaloni și nici pullover, că doar nu mă pregătesc să escaladez vreun munte!

Un gând perfid șoptea constant “nu e nevoie să fii perfectă” până când i-am ars una în mufarină (scuzați brutalitatea limbajului, dar m-a scos groaznic din sărite), făcându-l să priceapă că și-aşa Adeluțà e cam scăpată de sub control, iar dacă nu mă înscriu perfect în peisaj rămân fără personaj principal. Deci e pe viață și pe moarte, scopul scuză mijloacele și nu pleci la război cu gândul de a face armistițiu. Asta dacă vrei să câștigi. Dacă vrei doar să te joci de-a joaca, treaba ta!

Joi, la ora 12:00 fix totul era sub control. Planul de bătaie era pus la punct, perimetrul asigurat, arsenalul în poziție de atac ascuns sub flori și bonbon, satelitul îndreptat spre casa Tantei Olga. Raza laser era pe post de planul B.

După ce am revăzut a treisprezecea oară toată strategia și n-am găsit nicio fisură, la ora 17:34 am decis că e cazul să înceapă distracția. Am chemat un taxi, pentru că sunt o doamnă fină și rafinată și n-o să mă duc cu mașina proprie și personală precum un birjar sărăntoc! Recunosc faptul că m-a bântuit gândul închirierii unei limuzine, dar a biruit bunul simț. Nu sunt un birjar după cum nu sunt nici o parvenită care-şi etalează ostentativ bunăstarea. Un inel cu o montură deosebită, moștenire de la bunica este de ajuns.

Allons-y!

2 thoughts on “EN AVANT DU JOUR FIX”

  • in loc de “Allons-y!” nu trebuia “va urma” ?

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.