Povesti

cu Adeluta

Email

klara@cuvintecuviata.eu

PRIN TÂRG CU ADELUȚA

PRIN TÂRG CU ADELUȚA               

Criza existențială privind rolul femeii în societatea modernă a fost depusă în laboratorul Societății Secrete T.O.B.A. şi este în plin proces de analiză, sub directa supraveghere a Tantei Olga. În aceste condiții, până vom avea instrucțiuni clare cu ce e de făcut, împreună cu Adeluța, am decis să fim două fete decadente și să luăm masa în oraș luni, la ora 13:00. Ca să fie decadența completă, am ales un local de fițe, cu terasă, astfel încât să putem face în public gestul acela rușinos, și anume să fumăm.  

După cum am spus, fiind un local de fițe, independent de voința noastră, un spiriduș a făcut ca să se materializeze la masa noastră Mirandolina, o fițoasă, cunoștință mai veche a Adeluței. Tot Spiridușul ne-a răzbunat oarecum punând în portofelul ei o bilă neagră pentru că s-a așezat neinvitată.  

De aici încolo evenimentele s-au succedat pe principiul cauză – efect pe riscul asumat al sus-numitei Mirandolina.  Neavând subiecte comune de discuție cu duduia și eu și Adeluța dialogam fiecare în gând cu propriul Eu căutând o metodă elegantă de a-i da papucii. Duduia a sesizat într-un final penibilul și s-a hotărât, din nou pe riscul ei, să spargă tăcerea, întrebându-mă:

-Tu cu ce te ocupi, dragă? (altă bilă neagră)

-Trec peste faptul că nu înțeleg cum am putut să-ți devin dragă în cele 3 minute și 15 secunde de când te-ai așezat la masă și-ți răspund: numerolog.

A trecut și ea peste grosolănia mea.

-Mamă, ce interesant!

Două sprâncene, una a mea și una a Adeluței, s-au ridicat simultan. Preț de o secundă ne-am gândit să  brevetăm un nou sport. Sincron-ridicatul din sprânceană.

-Eu sunt născută pe 24 iulie. Ce poți să-mi spui? (un pumn de bile negre)

Răspuns în gând: Mare greșeală a făcut mama ta!

Raspuns cu voce tare: Că ești prost educată.

Ochișorii duduiei au luat o superbă formă rotunjoară, perfect identică cu cea a ochilor cornutei minore aflată față în față cu poarta nouă.

-Hai, pe bune, ce poți să-mi spui?

E clar că răspunsul meu n-a fost satisfăcător, așa că îi dau replica evreiește printr-o întrebare:

-Dacă ți-aş fi spus că sunt ginecolog ai fi procedat la fel? Ai fi cerut o consultație aici și acum?

Ochișorii tind să revină la forma inițială,  semn că s-a făcut totuși o sinapsă.

-Eu credeam că voi ăștia spiritualii aveți un altfel de comportament. Că vă interesează lumea în care trăim, că aveți compasiune și vă doriți să ajutați oamenii.

Recunosc, a fost rândul ochilor mei să ia superba formă rotunjoară și am lăsat-o pe Adeluța să se descurce singură cu sincron – ridicatul din sprânceană. Am ratat momentul.

-Mirandolina, a intervenit Adeluța, ești într-o eroare atât de mare încât nici nu știu cu ce să încep. Dacă mă apuc acum să-ți explic cum stă treaba cu spiritualitatea ne apucă noaptea, așa că hai s-o lăsăm pe altă data. (Eu în gând: Văleu! Vrei să ne mai întâlnim cu ea?) Dacă chiar vrei să-ți verifici credințele studiază care este diferența dintre spiritualitate și bun simț. Ia în calcul și lipsa de educație. Mai apoi vezi ce e compasiunea și ce e mila (de milă faci, de milă ajungi). În ceea ce privește ajutorul… și aici e destul de complicat.

A insistat să fie ilumitată pe loc (hotărâtă fata asta!). Era singura noastră șansă să scăpăm de ea, așa că Adeluța a continuat.

-Hai s-o luăm așa ca la școală, cu liniuțe. Poți să și notezi.

Prima liniuță: Ești spiritual atunci când spiritul domină materia. Când îți vei domina corpul cu toate poftele și dorințele lui, poți începe să vorbești de spiritualitate. Faptul că ai citit mai mult decât alții într-un domeniu sau altul, că ai avut acces la unele științe ezoterice, că ai primit vreo inițiere nu te face nici pe departe spiritual. Ești doar un om mai informat decât alții. Și nu uita: practica e la fel de importantă ca informația!

A doua liniuță: Abia după ce ai terminat lucrul cu tine poți cu adevărat să vezi cum e cu lumea. Până atunci e doar o fugă de problemele tale. Scoate mai întâi paiul din ochiul propriu și apoi bârna din ochii celorlalți.

A treia liniuță: De ce să ajut pe cineva care nu-mi cere sprijinul? Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită! Știi bancul cu ăla care a ajutat o bătrână să treacă strada desi ea nu voia? Dacă nu-l știi ți-l spun altă dată.Cam atât pe ziua de azi, că ce e mult strică. Sper că n-ai să lași pe jos mărgăritarele… 

S-a supărat maxim pe noi Mirandolina, s-a ridicat de la masă și de la înălțimea celor 165 de centimetri ai ei ne-a transmis:

-Nici nu vă salut!

N-am suferit nici eu, nici Adeluța, dar spiridușul a mai pus o bilă neagră în portmoneul Mirandolinei.

În schimb ne-am pus amândouă ochelarii de soare, cu intenția clară de a ne deghiza și cu speranța că nu ne va mai recunoaște nimeni și că vom putea fi în continuare libere să ne manifestăm decadența. 

Eu vă salut. Pe data următoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.